Gunn-Vivians blogg

Gunn-Vivians blogg

Om bloggen

Mine viktigste politiske kampsaker har lenge vært helse og miljø, og da særlig helsespørsmål rundt rusbehandling og psykiatri, og miljøspørsmål knyttet til samferdsel. Det kommer nok denne bloggen til å bære preg av.

Liberale statskirkemedlemmer foren eder!

Liberale rettigheterPosted by Gunn-Vivian Eide Mon, August 31, 2009 15:28:15

Det kan sies mye negativt om det kommende kirkevalget; feil i medlemslister, lite valgkamp, kun en liste pr valg og fraværende informasjon om kandidatenes meninger er viktige innvendinger som tyder på en for svak demokratisk kultur rundt disse valgene. Jeg vil likevel sterkt oppfordre liberale statskirkemedlemmer til å ta sin del av ansvaret for dette valget.

Hele 16 av kandidatene til Bjørgvin Bispedømmeråd er mot ansettelse av homofilt praktiserende prester. Og i BT 31.08 står det om en gift kvinnelig kateket i Ostereidet sokn, som trolig er blitt sagt opp fra stillingen sin bla fordi hun har et for liberalt syn på homofilt samliv! Som statskirkemedlem kan jeg ikke sitte rolig å se på at folkets egen kirke driver med slik ukristelig diskriminering av folk pga deres kjærlighetsliv. Det er trolig et massivt flertall blant statskirkens medlemmer som ikke har noe som helst problem med menn som elsker menn og kvinner som elsker kvinner – og som selvfølgelig gjerne vil ha dem som prester i våre menigheter. Problemet er bare at alt for mange av oss ikke har tradisjon for å stemme ved kirkevalget, dermed blir vi indirekte medskyldig i kirkens forstokkede praksis.

Jeg vil derfor oppfordre alle liberale statskirkemdlemmer til å finne de liberale kandidatene og stemme på dem ved årets kirkevalg!

Til dere som har stemmerett i Bjørgvin:

14. september skal det velges 3 medlemmer til Bjørgvin Bispedømmeråd og kirkemøtet, og man har anledning til å stemme på inntil 5 kandidater. I følge kandidatens presentasjon av seg selv i BT søndag 16. august er det dessverre ingen av de mer liberale kandidatene som er helt klare for å skille kirke og stat, så jeg velger derfor å rangere dem kun ut fra BT sitt spørsmål nr 2: ”Bør Bjørgvin bispedømme tilsette homofilt praktiserende prester?”

Cathrine Halstensen og Monica Ugulsvik skiller seg ut som de med klart mest fornuftig syn, de er begge tydelig på at legning har ingenting med å gjøre om hvor god prest man er. Videre har Henny Marie Koppen, Karl Johan Kirkebø og Grete Algrøy Herøy også relativt brukbare svar. Dermed skulle det være mulig å rangere inntil 5 kandidater slik man har mulighet til. Håper alle som leser dette, kan bidra til å spre disse navnene, og alt liberale kirkemedlemmer selv bruker stemmeretten - så slipper vi kanskje at Bjørgvin Bispedømmeråd fortsetter å være et av de mest konservative Bispedømmeråd i Norge.

Link til BT sin presentasjon av kandidatene:

http://images.bt.no/btno/multimedia/archive/00594/kirkevalg_594325a.pdf


  • Comments(8)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by - O. Mon, September 14, 2009 14:57:55

Tror jeg tar deg for god fisk, selv om de relativt brukbare svarene slik jeg ser det fremstår som minst like relative som brukbare. Krysser fingrene for deg i det ordentlige valget, så lenge! ;-)

Posted by Alfred B Fri, September 11, 2009 23:44:51

Takk for tips, Gunn Vivian! Hadde eigentleg bestemt meg for ikkje å røyste sidan det er umogleg å finne ut kva kandidatane står for, men no har eg ei god røysterettleiing å følgje.

Posted by carl christian Mon, September 07, 2009 22:52:55

Gode poenger her. Er ikke medlem av kirken, men veldig enig i argumentasjonen din Gunn-Vivian. Har sendt ut en mld på twitter. Kanskje det gir litt trafikk, men er ikke alltid folk leser twitsene mine. Vanskelig å si hva som skaper trafikk.

Posted by Vibeke Solbue Sun, September 06, 2009 21:57:22

Takk for tips og råd, jeg er ikke spesielt engasjert i kirkevalget, og hadde nok ikke stemt om ikke dette hadde kommet opp. Nå skal jeg helt klart stemme på nevnte kandiater og spre det videre.

Posted by Gunn-Vivian Eide Sat, September 05, 2009 00:45:35

Takk for hyggelige kommentarer til dere alle!
Lykke til med valget, Ronny! jeg skal spre ditt kandidatur i Oslo så godt jeg kan!
Til Rols: Jeg ser poenget ditt, og for Venstre er i alle fall konklusjonen klar: Skille stat og kirke. Vi ønsker å legge til rette for en bred selvstyrt folkekirke. Men i mellomtiden, må i alle fall vi som er medlemmer av statskirken ta ansvar ved kirkevalget!
Gunn-Vivian

Posted by Ronny Fagereng Fri, September 04, 2009 09:35:54

Flott Gunn-Vivian. Spre gjerne mitt kandidatur til folk du vet stemmer i Oslo bispedømme (Oslo, Asker Bærum)

http://liberal.no/2009/09/stem-venstremannen-ronny-inn-til-biskopens-bord/

Posted by Rols Wed, September 02, 2009 11:19:05

Jeg mener det er inkonsekvent av at kirken er eid av staten/en del av staten og at vi som ikke er medlemmer av kirken (men er like fullt "medlemmer" av staten) ikke har stemmerett når statskirken skal velge sine tillitsvalgte. Jeg ser at det motsatte sannsynligvis vil være like inkonsekvent så da står vi igjen med to løsninger:
1. En statskirke som er styrt av staten og ikke av seg selv eller "medlemmer".
2. Et frittstående kirkesamfunn hvor staten ikke har noe den skulle ha sagt og hvor medlemmene har stemmerett.

Posted by Anton Engen Mon, August 31, 2009 22:08:09

Takk skal du ha. Det er notert.

Synes hele kirkvalget er vanskelig å forholde seg til. Er ingen kirkegjenger selv, men skal stemme. Har ikke vært mye informasjon om kandidatene. Helt enig i at vi må forsøke å få inn noen mer liberale i bispedømmerådet.